Koffer beschadigd op Schiphol; wat moet ik doen?

Je koffer is beschadigd op Schiphol. Helaas komt dit regelmatig voor wat erg vervelend is. En al helemaal bij aankomst op je vakantiebestemming. Tijdens de reis, of eigenlijk na het afgeven van je koffer kan er een hoop gebeuren. Het slot kan kapot gaan, er kan een scheur in de koffer zelf ontstaan of er kan bijvoorbeeld een wiel afbreken. Het ene probleem is natuurlijk wel erger dan de ander maar alles wat kapot gaat is vervelend. Dit hoort gewoon niet en al helemaal niet als het door anderen komt of dat het aan de vliegmaatschappij ligt. Een terechte vraag is dan ook; zijn er vergoedingen vanuit Schiphol of andere vliegvelden hiervoor? Je leest hieronder meer hierover. Koffer kapot door Schiphol?


Zoals hierboven ook al vermeld komt het geregeld voor dat koffers kapot gaan op het vliegveld waar je vandaan vliegt. Dit komt omdat er vaak hardhandig wordt omgegaan met het vervoeren en verplaatsen van je koffer. Het begint eigenlijk al bij de incheckbalie. Je koffer gaat op een bagageband en wordt vervolgens in een bagagewagen ‘gegooid’. Vanaf de bagagewagen worden de koffers verplaatst naar het vliegtuig wat ook niet altijd even zachtjes gaat. Bij aankomst op het vliegveld gebeurd er weer precies hetzelfde als waarmee het begonnen is; de koffers belanden weer op de bagageband en ook dat gebeurd niet op een hele zachte manier. Je koffer heeft dus heel wat te verduren tijdens zo’n vliegreis en dat de koffer hierdoor beschadigd raakt is niet heel gek.

Maar wat moet je nou precies doen als je koffer kapot is gegaan door het vliegveld waar je vandaan vliegt of waar je aankomt? We leggen het hieronder in 3 stappen uit: 


1. Ga direct naar de servicebalie voor bagage. Je kunt hier een PIR-formulier (Property Irregularity Report) ophalen. Deze kun je invullen en hiermee kun je de schade claimen bij je reisverzekering. Is je bagage zoek? Dan heb je hetzelfde formulier nodig.

2. Heel belangrijk: maak goede foto’s van de schade! Zo kun je altijd bewijzen wat de schade is.

3. Zorg dat je binnen 7 dagen de klacht hebt ingediend bij de luchtvaartmaatschappij inclusief een kopie van het PIR-formulier, foto’s van de schade, je boardingpas en het ontvangstbewijs van de bagage. Wat te doen als je koffer op vakantie kapot gaat?


Het is al vervelend genoeg als je koffer kapot gaat hier in Nederland maar wat moet je doen wanneer dit gebeurt in het buitenland? Gelukkig geldt op ieder vliegveld hetzelfde als hier in Nederland. Je kunt overal een PIR-formulier krijgen. Belangrijk is wel dat je de bagagehal niet eerder verlaat alvorens je zo’n formulier hebt ingevuld! Is je koffer extreem kapot of valt de schade mee en kun je het dus makkelijk maken of laten maken? In het ergste geval is de hele buitenkant van de koffer kapot gebarsten waardoor je deze niet meer kunt gebruiken. Je kunt dit eventueel tijdelijk oplossen met tape of je moet toch overgaan tot het aanschaffen van een nieuwe koffer in het land van bestemming of op het vliegveld. Valt de schade mee en gaat het enkel om een kapot wiel of slot? Dan kun je de koffer dragen met het handvat, hoe vervelend dat ook is, of je kunt een nieuw slot kopen. In beide gevallen zijn er dus oplossingen. Gelukkig maar! Zorg in ieder geval dat je alle bonnetjes bewaard zodat je alles in kunt dienen bij je reisverzekering. Je hebt het immers niet zelf kapot gemaakt en hebt daarom recht om deze bedragen te claimen.Is het verstandig om je koffer te sealen om dit soort schade te voorkomen? Ja zeker! Als je je koffer laat sealen, dit kan je (meestal) laten doen op het vliegveld, dan bescherm je je koffer erg goed en is de kans op beschadiging zeer klein. Dit is dus zeker een aanrader! Daarnaast is het ook zeker verstandig om vooraf aan je aankoop van een nieuwe koffer goed te kijken naar de kwaliteit van de koffer. Het is namelijk heel verschillend welke koffers juist wel of niet beschadigd raken. Je kunt je vast voorstellen dat de goedkopere koffers wat sneller kapot gaan. Kijk dus vooral naar een goede prijs-kwaliteit koffer en lees reviews van te voren zodat je problemen kunt voorkomen met je nieuwe koffer.

Aanraders van Samsonite aangeboden door Travelbags:

Samsonite aanraders

> Bekijk op Travelbags
+